Ticker

6/recent/ticker-posts

Ross Smith získal premiérový major titul

 


V nedeľu vyvrcholil ďalší z major turnajov organizácie PDC. Už pred semifinálovými zápasmi bolo jasné, že si jeden zo šípkarov pripíše na konto premiérový televízny titul. Vo finále sa napokon stretli menovci Michael a Ross Smith.

Ross Smith získal premiérový major titul

Už po štvrťfinálových zápasoch v Dortumne bolo jasné, že niekto zo zvyšných šípkarov po prvýkrát zvíťazí na televíznom rankingovom turnaji. 

Najvyššie nasadeným v hre ostal Michael Smith, svetová štvorka a turnajová osmička. Ten si vo štvrťfinále poradil s nasadenou jednotkou Lukom Humphriesom 10:7 a zaujal tak miesto najväčšieho favorita na titul. Mnoho fanúšikov by to navyše Bully Boyovi prialo, pretože vo finále major turnaja už štyrikrát pohorel, naposledy na začiatku tohto roka na UK Open. V holandskom derby sa z postupu do semifinále tešil Dirk van Duijvenbode. Ten predviedol ďalší fantastický výkon a s priemerom 104,15 rozdrvil trápiaceho sa Nopperta, ktorý priemer nedokázal dostať ani cez 90. V životnom turnaji pokračoval aj Chris Dobey. Ten sa síce na European Championship ledva kvalifikoval z 31. miesta, no vo štvrťfinále proti Chisnallovi predviedol priemer 104,63 a zvíťazil 10:7. Posledným semifinalistom sa prekvapivo stal Ross Smith. Ten postupne vyradil také hviezdy ako Cullen, van den Bergh a vo štvrťfinále nepochopiteľne proti nemu zlyhal aj Peter Wright. Ten počas celého zápasu striedal šípky a to sa mu napokon aj vypomstilo. Snakebite vyhrával 8:3, no prehral sedem legov v rade!

Prvý semifinálový zápas bol opäť reklamou na šípky. V osemnástich legoch padlo pätnásť 180, Michael Smith zaznamenal priemer 103,61, zatiaľ čo Dirk van Duijvenbode 101,43. Smith napokon vďaka lepšiemu zatváraniu (52% vs. 39%) zvíťazil 11:7 a po druhýkrát v tomto roku postúpil do televízneho finále. Na UK Open na začiatku roka prakticky daroval výhru Noppertovi, no tentokrát ho mal čakať súper z ľahšieho súdka. V druhom zápase totiž zvíťazil jeho menovec Ross Smith, ktorému pred turnajom patrilo v rebríčku až 28. miesto. S Dobeym vo vyrovnanom zápase zvíťazil 11:9 s priemerom 95,27 a hoci už v Dortmunde vyradil viacero mien, jasným favoritom na titul bol Michael Smith.

Tomu ale akoby titul nebol súdený. Ross Smith totiž odohral vo finále opäť vynikajúci zápas, mal svoj druhý najvyšší priemer na turnaji (101,32) a zvíťazil 11:8. Michaelovi nestačil ani priemer 100,47. Obaja hodili po osem 180 a veľmi podobnú mali aj úspešnosť na zatváraní (47% Michael, 50% Ross). Čo však zápas rozhodlo bolo viac hodených 100+ v podaní Rossa Smitha a najmä zavretia nad touto úrovňou. Ross totiž hneď v prvých dvoch legoch zavrel 133 a 121, k čomu ešte neskôr pridal 107.

Ross Smith tak odohral životný turnaj a dokázal získať major titul skôr ako hviezdny šípkari, ktorí sú z dlhodobého hľadiska výrazne lepší ako on, či už je to Michael Smith alebo napríklad Dave Chisnall. Ross sa na turnaj kvalifikoval až ako 27. a aj napriek titulu a zisku až 120 tisíc libier v celkovom rebríčku PDC poskočil z 28. miesta na 20. Otázne je ako sa k tomuto titulu napokon postaví PDC, ktorá zvykne držiteľov televíznych titulov pozývať do Premier League.

Post a Comment

0 Comments