Ticker

6/recent/ticker-posts

České šípky slávili úspechy na turnaji v Maďarsku


Minulý víkend sa v Budapešti konali dva turnaje organizácie WDF. Na turnajoch bronzovej a striebornej kategórie nechýbali ani českí a slovenskí zástupcovia. Viac sa darilo tým českým, ktorí opäť potvrdili obrovské kvality a z Maďarska odniesli hneď niekoľko pódiových umiestnení.

České šípky slávili úspechy na turnaji v Maďarsku

Okrem sezóny PDC vrcholí aj tá v menej populárnej organizácii WDF. Predposledné turnaje v našom regióne sa konali minulý víkend v Budapešti. Dôležité boli najmä pre Jitku Císařovú, ktorá viedla v rebríčku východnej Európy pred Maďarkou Ihász. Jitka by sa v takom prípade mohla stať prvou českou šípkarkou, ktorá by si zahrala na majstrovstvách sveta. Poďme sa teda pozrieť na to, ako turnaje dopadli.

Hungarian Classic

V sobotu bol na programe turnaj s názvom Hungarian Classic. Pre mužov a ženy šlo o turnaj bronzovej kategórie, pre juniorov a juniorky išlo o strieborný turnaj. 

Juniori

V turnaji juniorov mali svoje zastúpenie obe naše krajiny. Za Slovensko nastúpili Dominik Kočik a Matej Čverha. Obaja dokráčali do štvrťfinále, kde ich zastavili domáci šípkari. Čverha prehral 2:3 so Szotakom, Kočik 0:3 s Borbelym. Čech Ondřej Skalický vypadol ešte o kolo skôr s Maďarom Feherom. Najlepším bol druhý český reprezentant Matyáš Rejhon. Ten v osemfinále zdolal rakúskeho juniora a vo štvrťfinále porazil aj domáceho šípkara. Napokon z toho bola "iba" bronzová medaila, keď v semifinále prehral najtesnejším rozdielom s premožiteľom Čverhu Szotakom. Z celkového víťazstva sa napokon tešil domáci Andras Borbely.

Ženy

V turnaji žien sa očakával priamy súboj Jitky Císařovej s domácou Veronikou Ihász. Na ten napokon aj došlo, keď Císařová postupne zdolala 4:1 domácu Dorinu Sipos, 4:3 Holanďanku Wajer a 4:0 opäť domácu Boszu. Bohužiaľ vo finále ale nedokázal nájsť recept na Ihász a neuhrala ani leg. Napriek tomu, že si do rebríčka pripísala 28 bodov a jej súperka 45, stále ho viedla.

Muži

Medzi mužami sa v sobotu najviac zo Slovákov darilo aktuálnemu majstrovi Slovenska Martinovi Zimanovi. Ten vypadol až v osemfinále, keď Škótovi Garymu Stonovi podľahol 2:4. Stone si trikrát zahral na majstrovstvách sveta organizácie BDO a v rokoch 2014-2015 dokonca držal profesionálnu kartu PDC. Z Čechov bol najlepší Matyáš Rejhon, ktorý skončil rovnako v osemfinále. Narazil totiž na veľmi dobre známeho Richarda Veenstru. Holanďan si dvakrát zahral v semifinále majstrovstiev sveta BDO/WDF, v roku 2019 vyhral jeden z najväčších turnajov Dutch Open a mimo to hral aj na Grand Slam of Darts. Pre mladučkého Rejhona to tak bola určite obrovská skúsenosť.

Gary Stone to napokon dotiahol až do semifinále, kde podľahol Slovincovi Pratnemerovi. Druhým finalistom sa stal Holanďan Moreno Blom, ktorý zdolal Chorváta Biskupiča. Z titulu sa napokon tešil práve Holanďan, vo finále zvíťazil 5:3.

Hungarian Masters

V nedeľu boli na programe ďalšie turnaje, tentokrát všetky v striebornej kategórii. 

Juniori

Slovenským juniorom nedeľný turnaj nevyšiel a obaja vypadli v osemfinále. Naopak fantastický turnaj odohrali českí šípkari. Skalický si vo štvrťfinále poradil 3:2 s Maďarom Baloghom, Rejhon bez výraznejších problémov vyradil Pappa. Oba semifinálové zápasy skončili najtesnejšími výsledkami. Českého finále sme sa ale bohužiaľ nedočkali. Ondra Skalický podľahol 2:3 sobotnému víťazovi Borbelymu, no do finále sa prebojoval aspoň Rejhon, ktorý zdolal Szotaka. Matyáš napokon vo finále svojho krajana pomstil, zvíťazil 4:2 a získal tak svoj druhý medzinárodný titul v kariére. Ten prvý sa mu podarilo vybojovať na konci februára na Slovensku. 

Maďar Borbely vedie aj juniorský rebríček východnej Európy, práve pred Rejhonom. Skalickému patrí v juniorskom rebríčku výborné piate miesto a slušne sú na tom aj Slováci. Čverha je aktuálne ôsmy, Kočik jedenásty. Čo sa týka celkového rebríčka, Rejhon je na fantastickom siedmom mieste, Skalický 12. Kočikovi patrí 20. miesto, keďže získal body aj na turnajoch v Belgicku a Viedni, Čverha je 32.

Ženy

U žien to bolo z nášho pohľadu opäť najmä o Císařovej. Do osemfinále tentokrát ale postúpila aj Karolína Rysová, ktorá ale podľahla Holanďanke Wajer. Jitka ju mohla vo štvrťfinále pomstiť, no rovnako ako v sobotu, aj tentokrát to bol obrovský boj. Zatiaľ čo v sobotu ale Císařová vyhrala 4:3, v nedeľu v rovnakom pomere prehrala. Rozhodne sa ale nemala za čo hanbiť, veď Wajer napokon celý turnaj vyhrala, keď v semifinále porazila Paulu Jacklin a vo finále potom domácu Ihász. Problémom však bola práve finálová účasť Maďarky, ktorá v rebríčku predbehla Jitku a aktuálne drží náskok 12 bodov.

O všetkom sa teda rozhodne v Prahe, kde sa bude 19.11 konať Czech Open. Opäť pôjde o turnaj striebornej kategórie, ktorý bude ale obsadený výrazne lepšie ako ten maďarský. Medzi registrovanými nechýbajú obrovské mená ako Anastasia Dobromyslova, Deta Hedman, Maria O'Brien ale hlavne, superhviezda Beau Greaves! Všetkých teda pozývame do pražského hotelu Pyramida, kde je vstup pre divákov zdarma. Jitku čaká náročný záver sezóny, no veríme, že sa jej podarí prepísať históriu českých šípiek.

Muži

Tak a na záver tu máme mužský turnaj. Do šestnásťfinále postúpil Martin Ziman, ktorého ale zastavil Richard Veenstra. Aj pre Martina to bola určite obrovská skúsenosť, z ktorej budú môcť profitovať celé slovenské šípky. Viac sa tradične darilo českým šípkarom. Jaroslav Novotný vypadol až v osemfinále s dobre známym Poliakom Sebastianom Steyerom, ktorý si už zahral aj na PDC European Tour či na majstrovstvách sveta BDO/WDF. Predtým ale zdolal Škóta Barilliho, ktorý bol nasadenou jednotkou! Hviezdou bol ale aktuálny majster Česka Dalibor Šmolík. Ten v šestnásťfinále zdolal maďarský talent Borbelyho a v osemfinále dokonca 4:1 porazil aj Richadra Veenstru! Vo štvrťfinále porazil Slovinca Pratnemera a v semifinále aj Rumuna Kadara, teda dvoch z troch najlepších šípkarov rebríčka východnej Európy. Vo finále ho čakal ďalší veľmi dobre známy šípkar z Holandska, Jeffrey de Graaf. Ten bol dva roky držiteľom profesionálnej karty PDC, kde si dvakrát zahral aj na majstrovstvách sveta. Ďalšie štyri účasti ma z majstrovstiev sveta organizácie BDO. Dalibor sa ale nezľakol a vo fantastickom a napínavom finále zvíťazil 5:4.

Do rebríčka si pripísal 90 bodov, čo ho v tom východoeurópskom katapultovalo na štvrté miesto. O účasť v Lakeside by si to v Prahe mali rozdať Rumun Kadar a Maďar Kovács. O trochu väčšie šance má Kadar, ktorý má aktuálne náskok 6 bodov.


Post a Comment

0 Comments