Ticker

6/recent/ticker-posts

Ako hádzať šípky?

 


Chcete začať so šípkami, no neviete ako ich správne odhadzovať ? To všetko sa pokúsime priblížiť v nasledujúcom článku.

Ako hádzať šípky?

V prvom rade je treba povedať, že prakticky každý šípkar má jedinečnú techniku či už držania alebo hodu. Samozrejme dokonale vyšperkovaná technika vám môže hru trochu uľahčiť, no ani to nie je pravidlom, veď aj medzi profesionálmi nájdeme niekoľko hráčov s divným hodom.

Napriek tomu sa poďme pozrieť na pár základných pravidiel.

Postoj

Hlavnou a prakticky jedinou podmienkou postoja je, aby bol pevný a počas hodov ste ho nemenili a nehýbali sa. Dá sa to naučiť aj tak (viď. John Henderson), avšak zo začiatku vám to určite bude pridávať viac starostí. Vhodné je, postaviť sa svojou dominantnou nohou trochu viac dopredu, ak hádžete pravou rukou, bude to pravá, ak ľavou, tak vykročíte mierne ľavou nohou. Mnoho šípkarov sa tiež mierne predkloní, vďaka čomu sú bližšie terču, ale pozor, tiež tým znižujete svoju stabilitu. Vhodné môže byť skúsiť postoj a nechať do seba jemne drgnúť, ak sa nerozkývete, stojíte správne. 

Držanie šípky

Základom je držať šípku hrotom smerom hore. Šípka do terča letí po určitej parabole a ak ju odhodíte s hrotom smerom dole, môže sa počas letu krútiť, čo môže v lepšom prípade zmeniť jej presnosť, v horšom sa do terča ani nezapichne. Šípku držte za telíčko, nie za tzv. shaft a ani za hrot. Ten si jemne môžete podopierať, no určite by to nemal byť váš bod úchopu. Šípku nedržte moc pevne, mohlo by to spôsobiť rýchle vyčerpanie alebo dokonca kŕče v prstoch či dlani. Každú šípku by ste mali držať rovnako, aj preto je väčšina šípok rôzne vybrúsená, pomáha to zapamätať si dané miesta držania. Väčšina šípkarov šípku drží tromi prstami a pravdepodobne medzi nich budete spadať aj vy. Držanie dvomi je totiž značne ťažšie a ide proti stabilite, zatiaľ čo viac ako tri prsty zase môžu spôsobovať rôzne pohyby v pohybe a následné nepresnosti. Ostatné prsty, ktoré k hodu nevyužívate ideálne držte v podobnej pozícii ako tie "odhodové". V opačnom prípade opäť zvyšujete svalové napätie, ktoré môže viesť k nepresnostiam či únave. Zároveň je celkom fajn vypilovať si aj štýl držania šípok v druhej ruke, z ktorej by vám šípky mali do odhodovej ruky iba kĺzať. Vo väčšine prípadov platí, že vám je prirodzené a teda správne chytiť šípku tak, ako ju chytíte po úplne prvýkrát. Netreba ale zabúdať na to, že každá šípka je iná, má inde ťažisko a budete ju teda držať inak, ako tú minulú. 

Zamierenie

Mieriť by ste mali svojim dominantným okom. Ak neviete, ktoré oko je vaše dominantné, tu je jednoduchá pomôcka. Vytvorte rukami trojuholník a zamerajte na malý predmet o veľkosti maximálne 10 centimetrov vo vzdialenosti aspoň 3 metre od vás. Striedavo zatvárajte oči. Oko, kde predmet zostane v trojuholníku medzi rukami je dominantné. Ak jedno oko zavriete a predmet nevidíte alebo sa výrazne posunie, ide o vaše nedominantné oko. Oko a hrot by mali byť v jednej lajne spolu s bodom, na ktorý mierite.




Odhod

Základným cieľom by malo byť hodiť každú šípku rovnako. To znamená, že je potrebné byť pri hode pevný a nekývať sa. Ideálne je tiež nehýbať pri tom ramenom, pohyb by mal vychádzať od lakťa po dlaň. S tým súvisí ďalší krok, ktorým je postupné dvihnutie lakťa v čase odhadzovania. Napísané to znie naozaj zložito, ale je treba povedať, že telu je to tak plne prirodzené a s najväčšou pravdepodobnosťou to tak automaticky urobíte. Dôležité je šípku "odohrať až do konca", čo znamená že bude vaša na konci hodu úplne vystretá. Zároveň je dobré dodať šípke ďalšiu akceleráciu pohybom v zápästí. 

                           

Post a Comment

0 Comments