Ticker

6/recent/ticker-posts

Z nuly na vrchol ! - V. Kde hrávať turnaje na Slovensku ?


Po dlhšej odmlke opäť prinášame ďalší zo série článkov Z nuly na vrchol ! Po minulej tréningovej časti sa posunieme na ďalšiu veľmi dôležitú časť každého hráča - skúsenosti z turnajov. Na začiatok sa pozrieme na rôzne turnaje a ligy na Slovensku.
V prvom rade je veľmi dôležité si uvedomiť, že každý nejako začínal a preto sa nemusíte báť, že by si z vás niekto na vašom prvom turnaji robil srandu. V horšom prípade si to tam odsedíte a odohráte, v tom lepšom vám určite skúsenejší hráči aj poradia. Zápasové skúsenosti môžete nabrať len ostrými zápasmi na turnajoch, pričom na začiatok budú najlepšie regionálne ligy a turnaje, ktorých je na Slovensku však pomerne málo. Na týchto turnajoch býva zväčša štartovné okolo 2€, pričom odohráte takmer vždy aspoň 3 zápasy na 2 víťazné legy.

Začnime turnajmi na západe. Ak ste z okolia Trnavy, určite navštívte Trnafskú šípkovú ligu, ktorá sa hráva v nedeľu a turnaje začínajú zvyčajne po piatej hodine večer (viac informácií www.facebook.com/TrnafskaSipkovaLiga). Na juhu Slovenska sa hráva v Nových Zámkoch, kde sa hráva v utorky od osemnástej hodiny (viac info www.dcnovezamky.sk). Asi najlepšou ligou na Slovensku je tá nitrianska, kde sa každý týždeň zúčastňuje veľké množstvo hráčov. Hráva sa vo štvrtky od pol šiestej večer (viac info www.sipkynitra.sk). Na záver sa potom hráva v Dubnici nad Váhom, kde sa hráva ligová súťaž tímov každú nedeľu, s výnimkou poslednej nedele v mesiaci, kedy je na pláne turnaj jednotlivcov (viac info www.dcadarts.wbl.sk).

Na strednom Slovensku sa hráva v sobotu od druhej v Žiline (viac informácií www.dartclub.vziline.eu). Okrem toho sa ešte hráva v piatky v Banskej Štiavnici (viac informácií www.facebook.com/1DCBanskaStiavnica). Na východe sa hrávajú turnaje v steelových šípkach v pondelok o osemnástej (viac informácií v skupine www.facebook.com/groups/104013879636361). Prípadne v Hatalove, neďaleko od Michaloviec (viac informácií www.sipkyhatalov.info)

Ak sme na nejaké turnaje zabudli, respektíve sme skôr o nich nevedeli, určite nás neváhajte kontaktovať, prípadne o nich napíšte do komentára a my tento zoznam veľmi radi zaktualizujeme.

Prvým turnajom, ktorého body sa rátajú aj do rebríčka slovenských šípiek je turnaj "región". Ten hrá každá časť Slovenska vlastný. Počas roka sa koná šesť takýchto turnajov, vždy na západnom, strednom aj východnom Slovensku väčšinou počas rovnakého víkendu. Štartovné na takýto turnaj je 5€, hrávajú sa skupiny, takže máte tiež isté minimálne tri zápasy a pomerne veľkú šancu porovnať sa aj so špičkou svojho regiónu. Pravidelne sa zúčastňuje približne 30 hráčov. Zároveň sa hrajú aj ženské turnaje, kde je štartovné 3€, avšak tento turnaj je podmienený účasťou aspoň troch žien a v rovnakom prípade sa hrá aj juniorský turnaj, kde sa štartovné neplatí. Na tieto turnaje nie je potrebná licencia, takže sú otvorené naozaj všetkým.

Druhým najviac bodovaným turnajom do slovenského rebríčka je Slovenský pohár. Tých sa rovnako odohrá počas sezóny šesť a stretne sa na nich celé Slovensko. Štartovné na tento turnaj je 10€, pričom je potrebná licencia, ktorá sa dá kúpiť jednodňová za 3€, alebo celosezónna, ktorej cena je 10€. Hrajú sa taktiež skupiny a následný KO pavúk. Okrem toho sa ešte pred samotným turnajom jednotlivcom hráva ešte turnaj dvojíc, kde je štartovné 2€ na osobu.Po turnaji sa zase hráva turnaj vypadnutých, kde je štartovné taktiež 2€. Rovnako ako na regióne sa môžu hrať ženské aj juniorské turnaje. Počet zúčastnených býva približne 60.

Na záver samozrejme najväčším slovenským turnajom sú Majstrovstvá Slovenska. Tých sa zúčastňuje približne 100 šípkarov. Na tie je štartovné rovnako ako na Pohár 10€ a potrebná licencia. Priebeh je takmer rovnaký ako na Slovenskom pohári, najskôr sa hrá turnaj dvojíc, po ktorom sa odohrajú ženské a juniorské turnaje a odštartuje turnaj jednotlivcov a po odohraní skupín odštartuje turnaj vypadnutých.

Okrem toho sa ešte konajú aj Majstrovstvá Slovenska družstiev, na ktoré sa najskôr koná kvalifikácia. Štartovné na tím je 125€, pričom v tíme musia byť minimálne štyri hráči. Konajú sa dva kvalifikačné dni, v ktorých sa odohrajú zápasy jednotlivých tímov v skupine každý s každým. Najlepších osem tímov sa kvalifikuje na záverečný turnaj.

Viac informácií, rozpis jednotlivých turnajov a rebríček nájdete na stránke www.steeldarts.wbl.sk


Post a Comment

0 Comments