Ticker

6/recent/ticker-posts

Z nuly na vrchol ! - IV. Tréning náš každodenný

Tréning je najdôležitejšia časť vášho vývoja hry a vášho zlepšovania. Ale ako dosiahnete z neho maximum? Na to si odpovieme v dnešnej štvrtej časti našej série.

V prvom rade je potrebné niečo ujasniť – vašu hru nezlepší opakované hádzanie na triple 20. Šípky nie sú ako atletika, kde sa zlepšujete práve tým, že robíte tú istú vec milión razy. Najdôležitejším faktorom tréningu je frekvencia, nie kvantita, ako si mnoho začiatočníkov myslí. Čo myslíte, ktorý hráč sa zlepší viac – A, ktorý hádže nedeľu 10 hodín a zvyšok týždňa nič, alebo B, ktorý si každý deň zahádže aspoň hodinu? Ak ste tipovali hráča B, uhádli ste. 

Medzi časté otázky patria napríklad „Ako dlho mám trénovať?“ alebo „Netrénujem málo?“. Odpoveď je jednoduchá – trénujte toľko, koľko vám umožňuje váš čas a chuť. Nesnažte sa zbytočne naháňať odhádzané hodiny tým, že budete bezcieľne hádzať na terč len preto, aby ste dnes mali odhádzaných x hodín. Aj tu niekedy platí, že menej je viac. Taktiež netrénujte keď stratíte motiváciu alebo koncentráciu. Takýto tréning nemá zmysel, dajte si radšej prestávku podľa vlastného uváženia a začnite od znovu. Je potrebné sa na to plne sústrediť. 

Správny tréning by mal spĺňať tieto aspekty :

  • zlepšovať presnosť hádzania
  • schopnosť trénovať aj bez druhého hráča
  • bol pre vás vždy výzva, no na druhej strane nie veľmi ťažký, aby vás nedemotivoval

Medzi základné tréningové hry, ktoré vám zaistia motiváciu a zároveň vám pomôžu so zlepšovaním patria:

1.  170
Túto hru pozná veľká väčšina šípkarov – v podstate je to skrátená verzia 501. Tréning je zameraný hlavne na zatváranie, no niekedy vás táto hra dokáže priviesť až do šialenstva. Každopádne si osvojíte zopár návykov a budete si vedieť lepšie počítať jednotlivé varianty pri zatváraní. Ak teda nezatvárate 170 priamo na 3 šípky. 

2. Zatváraj!
Pri tejto tréningovej hre začnete na vami vybratom čísle. Vašou úlohou bude toto číslo zavrieť na 3 šípky. Ak sa vám to podarí, prirátajte si k číslu 10 a pokračujete, ak nie, odpočítajte 1. Príklad:
60 – zavreté | 70 – nezavrel | 69 – nezavrel | 68 – zavrel | 78 atď.

3. 25
Vašou úlohou je pri tejto hre krúžiť postupne po doubloch – od 1 až po 20 resp. bull. Na každý double máte tri šípky. Za každý zásah potrebného doublu si pripočítate jeho hodnotu, ale ak ho netrafíte, jeho hodnotu si odčítajte. To by nebolo až také ťažké ale pozor! – začínate na 25 bodoch a nesmiete sa dostať pod nulu! Samozrejme to platí pre tých skúsenejších, úplný začiatočníci sa môžu dostať aj do záporných číšiel. Príklad:
1x D1 – 25+2=27 | 2x D2 – 27+4+4=35 | 0x D3 – 35-6=29 | atď.

4. Hodiny
Táto hra je taktiež veľmi známa. Vašou úlohou je za pomoci čo najmenej šípiek zasiahnuť aspoň raz každé číslo – ale musí to byť samozrejme po poradí. Čiže 1,2,3...20 a na záver aspoň jeden bull – či už zelený, alebo červený. Ak už to pre vás nie je výzva, existuje samozrejme ťažšia varianta - cez double alebo triple.

5. Saigon
Toto už je menej známa hra, no určite stojí za to ju spomenúť.  Táto hra má 13 kôl – čiže 13 x 3 šípky. V každom kole sa však od vás požaduje niečo iné. Ak zadanie splníte, spočítajte hodnotu šípiek v správnom segmente a pripočítajte k celkovému súčtu. Ak zadanie nesplníte, celý váš súčet dajte na polovicu:

1.kolo – Snažte sa nahádzať čo najvyššie možné skóre hocijakým spôsobom
2.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 20
3.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 19
4.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre – ale iba cez triple
5.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 18
6.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 17
7.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre – ale iba cez double
8.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 16
9.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 15
10.kolo – Nahádžte presne 41 – ani viac, ani menej
11.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 14
12.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez segment 13
13.kolo – Nahádžte čo najvyššie skóre cez Bull

Určte si limit kedy je vaša hra úspešná – napríklad 500 bodov. Ak vám to bude príliš ľahké, neváhajte a limit si zvýšite.

Samozrejme existuje kvantum iných hier, pri ktorých sa budete zlepšovať. Hru si môžete vytvoriť aj samy, tak aby vám vyhovovala, bavila a hlavne - aby ste sa pri nej zlepšovali. Snažte sa mať pri každom tréningu nejaký cieľ. 

Poznáte ešte nejaké iné zaujímavé tréningové hry? Neváhajte a opíšte nám ich do komentára! Nabudúce už sa zameriame na turnaje na Slovensku.

Post a Comment

0 Comments