Ticker

6/recent/ticker-posts

Z nuly na vrchol ! - I. Ako a prečo začať so šípkami ?



Vitajte pri našej novej sérii s názvom Z nuly na vrchol, ktorá bude zameraná najmä pre začiatočníkov, prípadne ľudí, ktorí nemajú so šípkami žiadnu skúsenosť. Našim cieľom je tento šport viac rozšíriť medzi ľudí a priviesť pred terč nových hráčov. V prvej časti sa pozrieme prečo je dobré začať so šípkami a čo na to potrebujeme.

Šípky majú obrovské množstvo pozitív, no ako každý šport vás zbavia aspoň na určitý čas všetkých povinností a vy tak budete môcť "vypnúť" od všetkého na okolí a sústrediť sa len na hru. To sústredenie bude veľmi dôležité a preto sa budete musieť naučiť perfektne sústrediť na každú jednú šípku, čo však zlepší vaše sústredenie aj v iných situáciách. Samozrejme záleží v akom veku začnete, no pre tých najmenších to môže byť vynikajúca príležitosť pre zlepšenie jednoduchej matematiky ako sčitovanie alebo malá násobilka. Samozrejme, si šípky môžete zahrať aj len s kamarátmi v piatok večer, bez nejakých cieľov, proste sa tým zabaviť. Ak sa však rozhodnete, že chcete v nich niečo dosiahnuť a navštívite aj nejaké "ostré" zápasy na turnajoch, budete sa musieť naučiť vysporiadať s stresom, ktorý býva zväčša pri prvom turnaji enormný. Naučí vás to však ku sebakontrole a zlepší to vaše rozhodnutia v kritických momentoch. A keďže šípky sú hra jednotlivcov, naučí vás to samostatnosti a jediný, na koho sa pri tom budete môcť spoľahnúť, budete len vy sám. Existujú však aj tímové súťaže, kde vás to naopak môže priučiť spolupráci v tíme a určitej zodpovednosti. Základom je vynikajúca koordinácia pohybu ruky s okom, no v určitom zmysle sa u vás vybuduje aj zmysel pre strategické myslenie, ktoré bude v niektorých situáciách úzko späté s už spomenutou matematikou. V neposlednom rade vám to pri dobrých výkonoch zvýši sebavedomie a ako každý šport, rozvinie to vašu cieľavedomosť. Toto všetko je však len osobnostný rozvoj, poďme sa pozrieť aj na finančnú stránku tohto športu. Ako úplného začiatočníka, prípadne rekreačného hráča to vaša peňaženka nepocíti, keďže v krčme sa poväčšine za hru neplatí a šípky vám určite požičajú. Zaplatíte si teda iba pitný režim, ktorý by ste si však zaplatili aj keby šípky nehráte a len tam sedíte. Ak už sa rozhodnete ísť na nejaký turnaj, štartovné na lokálnych turnajov býva zvyčajne okolo 2€. Postupne sa to úrovňou zvyšuje, na regióne je to 5€ a na slovenskom pohári 10€ + licencia. Na druhej strane sa ale dá šípkami celkom pekne privyrobiť (hlavne na svetovej úrovni), ale o tom až v ďalších častiach.

Ak vám šípky, ktoré vám zapožičajú nestačia, môžete uvažovať nad kúpou vlastných. Neodporúčame Brassové šípky, ktoré sú síce lacné a často odporúčané pre začiatočníkov, ale majú veľa nevýhod - sú z nekvalitného materiálu a sú dosť hrubé. Hneď od začiatku by ste si mali zakúpiť šípky tungstenové, ktoré sú o mnoho kvalitnejšie. Tungsteny pre začiatočníkov začínajú cenovo okolo 15 eur, zatiaľ čo šípky profesionálov začínajú približne na 35 eurách. K tomu potrebujete do rezervy nejakú zásobu letiek a shaftov. To sú už záležitosti niekoľkokrát lacnejšie, kvalitné letky môžete kúpiť do eura za sadu, tie najlacnejšie shafty do pol eura. V prípade, že chcete šípky hrávať teda iba v krčme, je toto vaša konečná investícia do príslušenstva, teda ak rátame pravidelne sa opakujúcich pár eur na letky a násadky. Rozhodli ste sa ale, že si chcete zahrať aj doma, prípadne pravidelne trénovať ? K tomu budete potrebovať terč. Mnoho terčov označovaných pre začiatočníkov stojí niekde okolo 13-16 libier. Ich hlavnou nevýhodou sú ale dosť hrubé drôty, od ktorých sa vám budú šípky odrážať jedna radosť a vám to bude ničiť nervy, podlahu a samozrejme hroty (v horšom prípade sa vám to zapichne do nohy). Preto je lepšie investovať hneď na začiatku do terča so "žiletkovými" drôtmi, na ktorých sa hrávajú aj turnaje. Ich cena sa pohybuje niekde od 26 libier vyššie, čo je však pri výdrži tohto terča len nepatrná suma. Terč vám totižto pri dobrej starostlivosti a pravidelnom otáčaní segmentov vydrží aspoň rok. Rozhodne neodporúčame na domáci pravidelný tréning terče Unicorn, keďže mávajú problémy s rýchlym opotrebovaním - terče Winmau alebo Target sú na tom podstatne lepšie. Taktiež si dávajte pozor na to, či je červený Bull riadne vycentrovaný. Ak nie, určite čím skôr požiadajte o výmenu.

Čo sa týka nákupu týchto vecí, v prípade, že nakupujete šípky, letky a násadky, najviac sa oplatí objednávať z Anglicka, kde sú ceny nižšie a poštovné takmer rovnaké na Slovensku. Pri terči už to však neplatí, keďže tam poštovné narastie vďaka váhe na dosť veľkú cenu. Z anglických stránok určite odporúčame www.dartscorner.co.uk, z tých slovenských to je asi jedno. Pri začiatočníkov to ešte celkom často uletuje aj mimo terč, preto odporúčame dokúpiť niečo na ochranu steny. Môžu to byť gumové okružlia, ktorých cena je však dosť veľká a ich úlohu v pohode zvládne zastúpiť aj polystyrén, prípadne iné materiály. Z príslušenstva by to už bolo asi všetko, stačí vám už iba chuť hrať a zlepšiť sa a môžete očakávať prvé zmeny.

Tento článok bol určený najmä pre začiatočníkov, prípadne pre ľudí, ktorí majú chuť začať hrať, no nevedia sa k tomu dokopať. V ďalšej časti nás čakajú základy hodu. Ak máte nápady, čo vylepšiť prípadne zmeniť, podeľte sa s nimi v komentároch, prípadne nám ich pošlite na e-mail whatadart@gmail.com.

Post a Comment

0 Comments